Lokale omroep voor de Roerstreek

Enkele kilometers kabel voor de laatstgeboren baby

De Ziekenomroep, die voornamelijk radio-, maar af en toe ook tv-programma's maakte vanuit en voor patiënten in het Laurentius Ziekenhuis, was een begrip in Roermond en omstreken. In 1948 - nu 75 jaar geleden - werden de eerste fundamenten voor de huisomroep gelegd. Een mooie gelegenheid voor een reünie.

"In 1948 'ontdekte' de heer Schoeren dat je met de aanwezige versterkers, microfoon en pick-up muziek het ziekenhuis in kon sturen. Niet veel later was het eerste verzoekplatenprogramma een feit en was het fundament van wat later de Ziekenomroep zou worden gelegd. Het immens populaire plaatjesprogramma hield jarenlang stand", duikt Ger Muijers terug in de tijd. De Roermondenaar heeft samen met Theo Peeters en Hennie Wolters het initiatief genomen voor de reünie, die zaterdag plaatsvindt in het ziekenhuis. "In het begin werd er voornamelijk klassieke muziek gedraaid, met de heren Dings, Dirix en Marijnissen als omroepers van het eerste uur. Door een almaar groeiende populariteit werd de programmering gaandeweg aangepast en uitgebreid."

De Ziekenomroep, die de eerste decennia onder de noemer Wimapajoma uitzond, kreeg 45 jaar geleden een officiële zendmachtiging. "In die tijd lagen mensen met een gebroken been of na een heupoperatie nog weken in het ziekenhuis. Mobiele telefoons waren er nog niet. De programma's die de Ziekenomroep uitzond waren immens populair en golden voor veel patiënten als 'muzikale fruitmand', als 'doorgeefluik' van wat zich buiten de muren van het hospitaal afspeelde en als welkom tijdverdrijf", aldus Theo Peeters.

Muijsers, Peeters en Wolters waren in de jaren 80 en/of 90 als vrijwilliger actief bij de Ziekenomroep en denken met veel plezier terug aan die periode. "We hebben ontzettend veel lol gehad en de sfeer was altijd uitstekend. Maar de lat lag hoog. Vrijwilligers kregen een gedegen opleid We wilden absolute kwaliteit bieden. Weet je dat er radiomakers vanuit Hilversum naar Roermond zijn gekomen om onze apparatuur te bekijken? We beschikten over de eerste snel startende pick-ups. Daar waren ze flink van onder de indruk. "Naast de verzoekplaatjes, die familieleden middels een briefje konden aanvragen, waren ook de andere programma's erg in trek. Denk aan nieuws uit de streek en sport op zondag, het kerstprogramma vanuit de kapel in Laurentius en live uitzendingen vanaf het Munsterplein", vertelt Hennie Wolters.

"Voor programma's als 'Geen ja, geen nee' of 'De laatstgeboren baby', waarbij we op de kraamafdeling een bloemetje gingen brengen naar de kersverse moeder, trokken we alles uit de kast en moesten we vanuit de studio kilometers kabel trekken door het hele ziekenhuis. Dat leverde vaak hilarische situaties op", blikt het drietal lachend terug. "We probeerden met vrijwilligers, en dat zijn er in de jaren dat de Ziekenomroep bestond heel wat geweest, op veel verschillende manieren contact en binding tussen patiënt en thuisfront te creëren. Dat werd erg gewaardeerd."

Zaterdag 18 november tussen 14.00 en 16.00 uur kunnen vrijwilligers van de Ziekenomroep, die begin 2000 ophield te bestaan, elkaar weer ontmoeten. "Ook degenen die we via de mail niet hebben kunnen bereiken", aldus de initiatiefnemers. Naast een reünie is er ook een twee uur durende live radio en televisie-uitzending vanuit het Laurentius Ziekenhuis. De uitzending is in het gehele ziekenhuis te volgen via radio en tv en ook via de lokale omroep OR6.

Je kunt kijken via ZIGGO kanaal 41 of via de glasvezel van KPN en XS4ALL kanaal 1507. Maar ook via onze FB pagina en onze website.

Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De Lange aan Omtzigt: 'Statuur premier cruciaal in...
Valkenburgse ondernemers claimen 10 miljoen bij pr...