Lokale omroep voor de Roerstreek
Recent Nieuws

Massaal bezwaar tegen nieuw stiltecentrum St. Odiliënberg

Tijdens de raadsadviescommissie bleek dat veel buurtbewoners tegen de plannen voor het nieuwe stiltecentrum aan de Paarloweg in St. Odiliënberg zijn. Er zijn maar liefst 389 bezwaren ingediend.

“Te groot en te veel bouwlagen”, luiden enkele klachten van de buurtbewoners. “Het hele zicht op het Roerdal valt weg.” Ook vinden sommigen dat de uitstraling van het gebouw niet past in het landschap. Het nieuwe gebouw zou een Vedische bouwstijl krijgen, maar volgens Conny Postel, die de belangen behartigt van de maharishi-vrouwen die er wonen, kan dat makkelijk worden aangepast. “Vedische bouwstijl heeft niet direct iets te maken met hoe het gebouw eruitziet. Het heeft bijvoorbeeld te maken met de stand van de zon en de gebruikte materialen.” Postel benadrukt ook dat de omvang van het gebouw al is verminderd. Er is al een zaal vanaf gehaald, maar toch blijven er klachten binnenkomen. “Inmiddels is het een heel complex verhaal aan het worden.”

Op 3 juli beslist de gemeenteraad of het bestemmingsplan mag worden aangepast. Op dit moment heeft het gebied nog een agrarische bestemming. Volgens Postel zijn er verschillende scenario’s mogelijk. “De kans bestaat dat de raad het goedkeurt, maar dat de buurtbewoners dan naar de Raad van State gaan. Maar het kan ook andersom. Die optie heb ik echter nog niet besproken met mijn achterban.”

Het bericht Massaal bezwaar tegen nieuw stiltecentrum St. Odiliënberg verscheen eerst op VML Nieuws.

(Origineel geplaatst door Laura Westheim)

Lees Meer

Met een Clauscentrale, een station van Tennet en een elektriciteitsnetwerk dat moet verzwaren én verduurzamen krijgt Brachterbeek al genoeg ontwikkelingen te verwerken. Een mogelijke uitbreiding is in Roerdalen wellicht beter op zijn plek. Dat is nu de gedachte van het college van burgemeester en wethouders in Maasgouw.

Wethouder Sjors Blomen erkent de aanslag die de energietransitie betekent voor de inwoners van Brachterbeek. “Er komt veel op hen af”, zegt hij. Een uitspraak die hij nu kan staven met een onderzoeksrapport in de hand.

Lees ook: Brachterbekers staan op voor leefbaarheid dorp

Het onderzoek naar het toekomstperspectief voor het Clausgebied is uitgevoerd in opdracht van de Provincie Limburg, RWE en de Gemeente Maasgouw. De centrale en het netwerk moeten verduurzamen en verzwaren. Dat zijn ontwikkelingen waar deze meterkast van Limburg niet omheen kan.

De Clauscentrale moet nu eenmaal worden omgebouwd tot een duurzame centrale. Dit kan door elektriciteit op te wekken met waterstof waarbij geen CO2 vrijkomt. Blijft de centrale fossiele brandstof gebruiken, dan moet de vrijkomende CO2 worden afgevangen. In beide gevallen neemt de omvang van de centrale toe.

Met zijn donorhart heeft Bert Janssen een wereldrecord behaald. Al veertig jaar leeft hij met zijn getransplanteerde hart en heeft daarmee een vermelding gekregen in het Guinness Book of Records.

Op zeventienjarige leeftijd kreeg Janssen te horen dat hij de kerst niet zou halen vanwege een spierziekte aan zijn hart. “Een enorme schok, omdat ik behalve vermoeidheid geen klachten had”, vertelt hij. “Het was enorm schrikken toen ik hoorde dat mijn hart eruit moest en ik een transplantatie moest ondergaan.”

Janssen moest destijds naar Londen vliegen, omdat de operatie in Nederland nog niet werd uitgevoerd. Hij was wereldwijd de 107e persoon die de operatie onderging. “Ik had nog nooit gevlogen, dus dacht dat als het mis zou gaan, ik dat in ieder geval nog kon afvinken”, zegt Janssen, die inmiddels een grote passie heeft voor vliegen. Zo vliegt hij zelf in een zweefvliegtuig. “De medische keuring was wel een hobbel. Uiteindelijk is alles goed gegaan en mag ik dus vliegen.”

Met zijn vermelding in het Guinness Book of Records wil Janssen andere hartpatiënten laten zien dat er nog veel mogelijk is. “Meestal zeggen ze dat de levensverwachting na een harttransplantatie 10 tot 15 jaar is, maar ik heb het dus al veertig jaar volgehouden,” zegt Janssen. Het grootste probleem bij een harttransplantatie is volgens hem de medicatie en de bijwerkingen. “Daar heb ik de eerste 30 jaar bijna geen last van gehad, maar de laatste tien jaar spelen de bijwerkingen erg op”. Hierdoor moest hij stoppen met werken. “De medicatie verandert ook niet echt, er zitten altijd dezelfde technieken achter”, zo vertelde Janssen aan de talkshowtafel bij OR6.

Het bericht Guinness World Record voor donorhart in Roerdalen verscheen eerst op VML Nieuws.

(Origineel geplaatst door Laura Westheim)

De inwoners van Roerdalen geven de gemeente een 6,6. De gemeente scoort hiermee lager dan bij voorgaande peilingen.

Eind 2023 hebben 735 burgers hun mening gegeven over onderwerpen zoals veiligheid en voorzieningen in een burgerpeiling. De meeste inwoners van Roerdalen zijn positief over hun leefomgeving. Ze vinden dat er voldoende groen in de buurt is en dat er genoeg faciliteiten zijn, zoals winkels. Jongeren geven in de burgerpeiling aan culturele faciliteiten te missen en dat ook een goede verbinding met het openbaar vervoer ontbreekt. De gemeente heeft deze aandachtspunten opgenomen in het nieuwe mobiliteitsplan.

De meeste inwoners lijken tevreden met hun sociale leven, hoewel het aantal mensen dat zich wel eens eenzaam voelt, is gestegen. “We kunnen nog verbeteren door de samenwerking met inwoners sterker neer te zetten”, zegt wethouder Frank Demarteau. “We willen hier, samen met inwoners die betrokken zijn bij burgerinitiatieven, richtlijnen voor maken”.

Duurzaamheid blijkt ook een belangrijk thema. De meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek geeft te kennen hun eigen woning te verduurzamen. “Er is interesse in samenwerking met de gemeente en andere inwoners om Roerdalen duurzamer te maken,” zegt Demarteau. “Hier gaan we de komende tijd dan ook mee aan de slag.”

Het bericht Gemeente Roerdalen scoort voldoende bij haar inwoners verscheen eerst op VML Nieuws.

(Origineel geplaatst door Laura Westheim)

Ons Roerdalen, de kleinste partij in de gemeenteraad, heeft maar liefst 85 schriftelijke vragen gesteld aan het college sinds het aantreden van deze gemeenteraad in maart 2022 tot nu. De minste zijn gesteld door de grootste coalitiepartij Roerstreek Lokaal.

Het CDA heeft als coalitiepartij veel vragen gesteld aan het college, vergeleken met de andere coalitiepartijen, namelijk 45. Roerstreek Lokaal heeft met acht vragen, de minste vragen gesteld. Democraten Roerdalen stelde twaalf schriftelijke vragen.

De oppositie in de gemeente Roerdalen heeft slechts vijf zetels en bestaat uit twee partijen. De tweede oppositiepartij naast Ons Roerdalen is PvdA-GroenLinks en heeft 16 vragen gesteld aan het college.

Het bericht Kleinste partij in Roerdalen stelt meeste vragen verscheen eerst op VML Nieuws.

(Origineel geplaatst door Laura Westheim)

De gemeenten Leudal en Beek gaan niet goed om met de privacy van hun inwoners. Dat blijkt uit onderzoek van klantenservicebureau Pricon. Zij horen bij de vijf van de 31 Limburgse gemeenten zonder e-mailadres op hun website.

Wie online contact zoekt met een van deze vijf gemeenten is hier aangewezen op een contactformulier. Leudal en Beek vragen daarbij, ook als het een eenvoudige vraag betreft, om onnodige persoonlijke informatie in te vullen. Dit brengt het percentage van Limburgse gemeenten die mogelijk privacybarrières opwerpt op 7 procent. Daarmee scoort Limburg beter dan het landelijk gemiddelde van 11 procent.

Wie bij de gemeente Leudal online een vraag wil stellen kan inloggen met DigiD. Wie dit niet wil, wordt gevraagd de volledige naam, adresgegevens, telefoon en e-mailadres achter te laten op een formulier. De gemeente Leudal was niet bereikbaar voor commentaar.

Geen ontvangstbevestiging
Pricon deed onderzoek naar het e-mailverkeer met gemeenten en kreeg van acht Limburgse gemeentes geen ontvangstbevestiging. Hierbij waren ook de Midden-Limburgse gemeentes Maasgouw en Roerdalen. Naar verhouding loopt Limburg hiermee in de pas met de rest van het land.

Limburg reageert wel iets trager op een eenvoudige vraag per mail. In Midden-Limburg gaat het relatief goed, hier geven alle gemeenten binnen twee werkdagen een reactie, met uitzondering van Nederweert. Daar duurt het maximaal een week. Vooral Maastricht trekt het Limburgse percentage omlaag, die gemeente gaf zelfs na drie weken nog geen antwoord.

De provinciale weg N293 bij Sint Odiliënberg is tussen maandag 17 juni en vrijdag 28 juni afgesloten voor verkeer. De weg krijgt een opknapbeurt.

De aannemer is afhankelijk van het weer. Mocht het in deze periode nog veel regenen, dan schuiven de asfalteringswerkzaamheden op naar 1 juli.

De weg wordt in twee fases afgesloten. Van 17 tot en met 21 juni is het stuk van de Roerbrug tot aan de rotonde bij de Schaapsweg aan de beurt. Van 24 tot en met 28 juni volgt het stuk van de rotonde Schaapsweg tot aan de Roermondseweg bij Posterholt.

Autoverkeer wordt omgeleid via de A73, N572 en N274. Deze omleidingen worden met routes aangegeven. De fietspaden blijven geopend voor fietsers, wandelaars en brommers. Reizigers die op dit stuk met de bus reizen, wordt aangeraden om vlak voor de werkzaamheden in de Arriva-reisplanner te kijken naar de aangepaste planning.

Het bericht Drukke weg bij Sint Odiliënberg twee weken dicht verscheen eerst op VML Nieuws.

(Origineel geplaatst door Randy Beaumont)

 

OMROEP ROERSTREEK (OR6)
Smeelenbergweg 2
6074 DR MELICK
Nederland

redactie@or6.nl

Copyright © 2023 Omroep Roerstreek.
Alle rechten voorbehouden.