In Weert hebben 75 plussers minder vaak een rijbewijs dan gemiddeld in Nederland. 62% van deze groep heeft het roze ID-kaartje in bezit, landelijk is dit 64 procent. In Nederweert ligt dit aantal wel hoger dan het landelijk gemiddelde. 69% van de 75-plussers heeft daar een rijbewijs. In Nederland moeten alle personen met die leeftijd een gezondheidsverklaring invullen wanneer zij dit willen verlengen. Ook moeten zij zich dan medisch laten keuren en wanneer nodig een aanvullend rijexamen doen.
Hoger
Algeheel heeft 80,9 procent van de inwoners in Weert een rijbewijs, in Nederweert ligt dit opnieuw flink hoger, maar liefst op 86,2%. Dit is volgens een woordvoerder van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) wel te verklaren. ‘’Dat kan te maken hebben met het aantal jongeren die een rijbewijs willen in die regio. Of juist met heel veel ouderen die een rijbewijs willen houden omdat ze willen blijven rijden. Daarnaast heb je in een stad vaak veel meer middelen van vervoer. Als je wat verder weg woont, ben je eerder aangewezen op een auto. ’ S Avonds rijden er dan ook vaak geen bussen.”
Herkenbaar
Jongeren in dorpen rondom Weert geven ook aan dat ze dat herkennen. ‘’Ik heb wel een auto nodig omdat ik ‘ s avonds als ik naar vrienden ga niet alleen mag fietsen. Ook kan ik zo sneller naar de stad toe, want fietsen kost veel tijd en de bus gaat maar één keer in het uur.’’ Een tiener in een dorp buiten Weert, geeft ook aan dat het makkelijker is om een auto tot je beschikking te hebben. ‘’Wij hebben geen supermarkt in het dorp en anders moet je altijd minimaal een kwartier fietsen. Ook is het zo makkelijker om in de avond iets leuks te doen.’’