De noodzaak van vrijwilligers voor het goed functioneren van de stembureaus is duidelijk geworden na de verkiezingen in maart, toen er vertragingen optraden bij de tellingen. Veel vrijwilligers haakten toen af vanwege het late tellen van de stemmen. Om deze problemen te voorkomen, is het essentieel om voldoende vrijwilligers aan te trekken.
Verschillende gemeenten, zoals Nijmegen en Utrecht, erkennen aan de nieuwssite het belang van vrijwilligers en zijn vastberaden om actie te ondernemen. Nijmegen wil “alles op alles” zetten om voldoende vrijwilligers te krijgen en overweegt zelfs het aantal stembureaus te verminderen als dat nodig blijkt te zijn. In Utrecht start de wervingscampagne in september, maar de gemeente denkt ook na over het uitbreiden van het aantal stembureaus om lange wachtrijen te voorkomen.
Naast het tekort aan vrijwilligers zijn er ook technische problemen die aangepakt moeten worden. In maart leidden storingen in de StembureauApp tot lange wachtrijen in sommige gemeenten. Hoewel Utrecht aangeeft door te gaan met de app en aanpassingen worden doorgevoerd, is Nijmegen nog aan het overwegen of ze de app opnieuw willen inzetten.
Daarnaast kan het drukken van stembiljetten voor vertraging zorgen. Normaal gesproken duurt dit proces ongeveer 19 weken, maar nu hebben gemeenten iets meer dan een maand om de stembiljetten te drukken, nadat de kandidatenlijsten definitief zijn vastgesteld. De VNG vertrouwt erop dat bij het bepalen van de verkiezingsdatum rekening is gehouden met dit tijdsbestek.
Het succesvol werven van vrijwilligers en het aanpakken van technische problemen zijn cruciale stappen om een vlotte en goed georganiseerde verkiezing te garanderen. Het is van groot belang dat alle inwoners van Midden-Limburg en Nederland de kans krijgen om hun stem uit te brengen zonder hindernissen.