Verdwenen Limburgse villa’s duiken op in Leiden
Een gereconstrueerde metershoge muurschildering uit Maasbracht geldt als één van de blikvangers van de tentoonstelling ‘Romeinse Villa’s in Limburg’ in Leiden.
Vele tientallen Romeinse grote landgoederen waar graan werd verbouwd stonden verspreid over het Limburgse landschap in de eerste drie eeuwen van onze jaartelling. Villa’s werden ze genoemd door de Romeinen.
De oogsten waren bestemd voor de voedselvoorziening in de verre omgeving. Het was deze graaneconomie die van Limburg een welvarend Romeins gebied maakte. Toen aan het einde van de derde eeuw de Romeinse macht afnam, zijn de villa’s verwoest, afgebrand en verlaten. De villa’s verdwenen uit het Limburgse landschap. Letterlijk. In de loop der eeuwen raakten ze tot soms wel twee meter onder het maaiveld.
Gladiatoren
Het rijksmuseum van oudheden heeft de verdwenen villa’s nu zichtbaar gemaakt. Er zijn meer dan 200 archeologische vondsten te zien, maar ook maquettes, 3d-reconstructies en een film. Zo ook een metershoge reconstructie van een muurschildering uit Maasbracht met voorstellingen van gladiatoren en villabewoners. De muurschildering geldt volgens het museum als ‘een van de mooiste in heel Nederland’.
Uit Maasbracht zijn meer vondsten tentoongesteld. De meeste vondsten komen uit Zuid-Limburg, maar er zijn ook vondsten uit Noord- en Midden-Limburg. Zo is bijvoorbeeld ook een versierd bovenstuk van een zuil en een sokkel gewijd aan de oorlogsgod Mars Halamarthus uit Haelen te zien. Verder is er een altaar uit Horn en zijn er opgravingen als beelden, fragmenten, belletjes uit Montfort, Horn en Melick tentoongesteld.
De tentoonstelling is nog te zien tot 25 augustus in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Het bericht Verdwenen Limburgse villa’s duiken op in Leiden verscheen eerst op VML Nieuws.