Ingrediënten:
Bereidingswijze:Makreelmouse:
100 grgerookte makreel
filet OF makreel flakes
1 stsjalot
3 st augurkje zoetzuur (snack augurkjes, cornichons !)
2 elbieslook
2 elmayonaise peper en zout worcestersaus
Tomaat:5 sttomaten Ø5cm (stevig)
peper en zout
Doperwtensausje:3 dlvisbouillon
100 grdoperwten
(diepvries)
10 blmunt
peper en zout
Bieslook:5 stbieslook
Afwerking:mayonaise
Controleer de makreelfilet op graatjes. Pluk het vlees klein en leg het in een kom. Snipper de sjalot zeer fijn.
Snijd de augurkjes zéér fijn kleine brunoise.
Was de bieslook, droog op keukenpapier en snijd in fijne rin- getjes.
Voeg sjalot, bleekselderij, augurk en bieslook bij de makreel. Voeg mayonaise toe en schep het geheel om. Breng de massa goed op smaak met peper, zout en een beetje worces- tersaus. Bewaar afgedekt opde werkbank tot gebruik.
Tomaat:Snijd een kruisje aan de onderkant. Blancheer de tomaten ong. 10 seconden in kokend water. Leg de tomaten direct even in ijswater en ontvel ze daarna.
Snijd de kapjes op 1/3 ervan af en bewaar deze. Hol de toma- ten voorzichtig geheel uit (eerst lossnijden met een mesje en dan met je vingers) zonder dat de tomaat 'scheurt'. Doe peper en zout in de tomaat enzet tot 15 minuten voor gebruik omge- keerd op keukenpapier in de koeling.
Doperwtensausje:Verwarm de visbouillon en kook dan daarin de doperwten in 2 minuten gaar. Giet af, maar bewaar het vocht. Voeg de munt- blaadjes bij de doperwtjes en pureer dit met de staafmixer.
Voeg de helft van het erwtenvocht toe. Druk daarna de massa door een zeef. Laat afkoelen en voeg eventueel wat erwten- vocht toe om wat minder dik te maken. Zorg dat de massa een mooie sausdikteheeft. Breng op smaak met peper en zout.
Bewaar op de werkbank tot gebruik.
Bieslook:Halveer de bieslook en bewaar voor garnering.
Afwerking:. Controleer of de makreelmousse nog steeds smeuïg genoeg is, meng er eventueel nog wat mayonaisedoor heen.
. Vul de tomaten ruim met de mousse, leg kruislings de bies- looksprieten erop en plaats het kapje erop.
Presentatie:Zie foto: Schenk wat saus midden op het bord. Plaats de to- maat er op.