Stichting “ZoGewoon” opgericht om aantal passende zorgaanbieders in de regio uit te breiden
Kim Corstjens (47), is moeder van Kaya (19), met het syndroom van down. Volgens nu.nl is het voor mensen met een beperking moeilijker om deel te nemen aan de samenleving omdat gemeenten hen onvoldoende ondersteunen. Gemeente Weert is bezig met ontwikkelingen op dat gebied. Het probleem is volgens Kim, dat er geen passende zorgaanbieders zijn voor jonge mensen met een beperking zoals het syndroom van down. Daarom richt Kim samen met anderen de stichting ‘’ZoGewoon’’ op.
Volgens Kim, zijn er weinig passende zorgaanbieders in de regio. Zeker als het gaat om kleinschalig wonen. Haar dochter is negentien en als ze uit huis zou gaan, zou ze in Weert in huis komen met mensen in de leeftijd van 35 tot 70 jaar. Dit is voor haar niet passend. ‘’Je bent in sommige gevallen ook afhankelijk van de contracten die de gemeente heeft met aanbieders.’’ Er is één uitzondering waarbij je niet afhankelijk bent van die aanbieders. Dat is bij een persoonsgebonden budget. Dat is een budget vanuit de gemeente of wet langdurige zorg, waarmee je zelf zorg kunt inkopen. Dit kan je krijgen als je kind levenslang 24/7 ondersteuning nodig heeft. Hiermee kan je zelf bepalen wie, wanneer de zorg verleent. Omdat het voor Kaya’s ontwikkeling goed is om uit huis te gaan maar Kim een omgeving voor haar wenst die passend is, heeft ze de stichting ‘’ZoGewoon’’ opgericht.
Wooncomplex
Dit is een ouderinitiatief van ouders met kinderen met een beperking die op zoek zijn naar een woonplek voor hun kind. Het plan is om appartementen of een wooncomplex te huren. Ouders van kinderen met een beperking die een persoonsgebonden budget hebben, kunnen namelijk zelf kiezen wie de zorg levert. De gemeente ondersteunt dit initiatief.
Nieuwe verwijzing
Daar is Kim blij mee, ook vindt ze dat er positieve ontwikkelingen zijn geweest binnen de gemeente rondom mensen met een beperking. Het Omnibuzz abonnement voor haar dochter, (doelgroepenvervoer in het kader van Wet maatschappelijke ondersteuning), was na één jaar verlopen. Dit kan ook gelden voor de verwijzing naar de Fysiotherapie, logopedie en bijvoorbeeld ergotherapie. ‘’Ik moet bij de huisarts elk jaar opnieuw een nieuwe verwijzing vragen zodat Kaya weer recht heeft op één jaar therapie.’’
Spoedaanvraag
Normaal duurt een nieuwe aanvraag voor de Omnibuzz zes tot acht weken. ‘’Nadat ik gebeld had, heeft de gemeente er een spoedaanvraag van gemaakt en dit keer hebben ze het abonnement niet voor een jaar afgegeven maar voor onbepaalde tijd.
Centrale organisatie
Wel zijn er wat punten die volgens haar beter kunnen. Vanaf dat Kaya een baby is moet er al veel geregeld worden, voorbeelden hiervan zijn: Een fysiotherapeut, logopedist en een passende peuterspeelzaal. Naarmate ze ouder wordt komt daar de dagbesteding en woonplek bij. Het kost meer tijd. Zo is Kim met het vinden van een passende woonplek, gemiddeld drie uur per week meer kwijt dan iemand waarbij de zoon of dochter geen beperking heeft. ‘’Het zou mooi zijn als er iemand van de gemeente in bepaalde levensfases langs komt om de vragen die je hebt te beantwoorden.’’ Kim zou graag een centrale organisatie zien die informeert over alle vragen die iemand kan hebben. Vragen als: waar, wanneer en bij wie je moet zijn rondom een kind met een beperking. Ze ziet graag een platform dat niet alleen informatie geeft over vervoer maar óók over de uitkering én over het stukje wonen. Dit zou de ‘regel’ tijd volgens haar ontlasten.
Overzicht
De beschikbare zorg en dienstverlening vindt Kim genoeg. ‘’De kunst is wel wat je de weg weet, ik kan me voorstellen dat het fijn is als de gemeente met een overzicht komt over het beschikbare aanbod in de regio.’’ Volgens Kim weten ouders niet zo goed wat er allemaal bestaat. ‘’Het is zelfs mogelijk voor een kind met een beperking om extra begeleiding te krijgen op een ‘normale school’. Hier is alleen niet zoveel over bekend.
Dit is deel 1 van een drieluik over passende zorg in Weert. Lieke Kapteijns dook in de wereld van de WMO, de WLZ en zorgaanbieders. In de andere delen spreekt ze met wethouder Ferrière en beleidsadviseur sociaal domein Frank van Beeck over wat de gemeente kan doen voor mensen met een beperking. Ook komt ‘de Vraagwijzer’ nog voorbij. Een platform waar inwoners terecht kunnen met hun zorgaanvraag.