Klassieke tomatenroomsoep
Ingrediënten:
Roux:
30 grprei
30 grknolselderij
20 grwortel
1 stsjalot
35 grgerookt spek 70 gr boter
110 grtomatenpuree
80 grbloem
Tomaten:2 sttomaat, stevig
Soep:1,25 ltr kippenbouillon 1 st blad laurier
5 grtakjes tijm
1,5 dlroom
peper en zout bouillonpoeder kip worcestersaus
Afwerking:2 elpeterselie soepballetjes
Bereidingswijze:
Roux:
Maak de groenten schoon en snijd samen met het spek in fijne brunoise. Smelt boter in een pan en fruithierin de groen- ten en het spek.
Voeg de tomatenpuree toe en verhit deze al roerende enkele minuten (ontzuren). Voeg dan in 1 keer de (gezeefde) bloem toe en roer deze met een houten lepel tot het geheel opgeno- men is tot een vastemassa. Laat de roux op laag vuur 2 minu- ten al roerend garen. Schep de roux in een andere (niet hete)soeppan, laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar tot gebruik.
Tomaten:Ontvel de tomaat, verwijder het zaad en snijd het vruchtvlees brunoise (5 mm). Bewaar op de werkbank tot gebruik.
Soep:Breng de kippenbouillon aan de kook.
Voeg de helft van de hete bouillon bij de afgekoelde roux en roer met een garde tot een gladde massa ontstaat. Zet de pan weer op het vuur en voeg de rest van de hete bouillon, de lau- rier en de tijm toe. Roer regelmatig met een houten lepel (m.n. over de bodem) en breng alles aan de kook. Laat de soep danzachtjes uitkoken gedurende 4 minuten (onder af en toe roe- ren) zodat er een mooie binding ontstaat.
Passeer de soep door een zeef. Het residu kan worden verwij- derd. Voeg dan de room toe aan de soep en breng op smaak met peper, zout, kippenbouillonpoeder en een beetje worces- tersaus.
Bewaar de soep tot gebruik.
Afwerking:. Hak de peterselie ter garnering.
. Verwarm de soep en leg de balletjes erin om ze te verwar- men. Haal ze er weer uit met eenschuimspaan.
Presentatie:Zie foto: Schep wat tomatenblokjes en 3 balletjes op het bord en schenk de soep erover. Garneer met peterselie.