Een van de provincies die het hardst getroffen werd door deze dalende huizenprijzen is Utrecht, waar een daling van bijna 9 procent werd genoteerd. Ook in Noord-Holland (7,5 procent) en Flevoland (6,5 procent) gingen de prijzen fors naar beneden. Onderaan de lijst staan Zeeland (2,7 procent) en onze provincie (3,1 procent).
Deze daling in de huizenprijzen ging hand in hand met een afname van het aantal woningtransacties in bijna elke provincie. In totaal werden er in het tweede kwartaal van dit jaar 44.500 woningtransacties genoteerd, wat neerkomt op ruim zes procent minder dan het jaar daarvoor.
Bekijk hier hoe de huizenprijzen in Limburg daalden ten opzichte van de rest van Nederland:
In onze province, die eerder al opviel vanwege de geringe prijsdaling, daalde het aantal woningtransacties het hardst in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2022, met een daling van ruim 16 procent. Opvallend genoeg was Drenthe de enige provincie waarin het aantal woningtransacties juist steeg, zij het bescheiden, met 0,6 procent.
Een belangrijke factor die bijdraagt aan de daling van de huizenprijzen is de snel gestegen hypotheekrente. Huizenkopers kunnen door deze ontwikkeling minder hevig overbieden, waardoor de prijzen onder druk komen te staan. Desondanks lijken de prijzen nu een voorlopig dieptepunt te hebben bereikt, waarbij de prijzen in juni nog steeds 5,5 procent lager lagen dan het voorgaande jaar.
Lees ook: ABN Amro: ‘Vooruitzichten voor woningmarkt zijn ongunstig’