Er rust nog steeds een taboe op ouders met psychische klachten. Dat terwijl één op de vier kinderen daarmee te maken heeft. Wethouder Michèle Ferrière, zelf ervaringsdeskundige, opende een expositie in Weert om dit taboe te doorbreken.
“Het was een periode die me erg gevormd heeft”, vertelde wethouder Michèle Ferrière na afloop van de officiële opening van de expositie op woensdag. Als het gaat om kinderen van ouders met psychische, of verslaving gerelateerde klachten, dan spreekt ze uit ervaring.
“Ik was mantelzorger”, vertelt ze. Haar twee kinderen hadden een vader met klachten die in de expositie centraal staan. “Ik ben gescheiden nadat ik besefte dat ik alles gedaan had wat ik kon. Nu was mijn man aan zet. Ik koos voor mijn twee kinderen. Dat was mijn belangrijkste drijfveer.”
Portretten
Ze opende de tentoonstelling in het centrum van Weert waar levensgrote portretten worden vertoond op panelen, met op de zijkant indringende verhalen van kinderen. ‘Kind van’ heet de tentoonstelling van Open Mind die naar Weert kwam op uitnodiging van GGZ-organisatie Vincent van Gogh en de gemeente Weert.
Wethouder Ferrière gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg, want, zo zegt ze: “Juist bij moeilijke thema’s is grote winst te behalen.” Eerder haalde ze al het standbeeld ‘Stille Strijd’ naar Weert, om aandacht te vragen voor jongeren met depressie en suïcideproblematiek. Een groot succes, vindt de wethouder: “Er werden bloemen, foto’s en kaarten gelegd. En het mooiste: mensen gingen met elkaar in gesprek.”
Dit hoopt ze ook met de huidige expositie te bereiken. “Want een gesprek lucht ontzettend op.” De expositie over opgroeien met ouders met psychische klachten of verslavingsproblematiek is nog te zien tot 22 april in de binnenstad van Weert.
Puinhoop
In deze periode zijn tal van activiteiten gepland. Zo wordt op 11 april in het Filmhuis de documentaire Puinhoop vertoond. Een intieme documentaire over de worsteling van een zoon om onafhankelijk te zijn van een ouder die hem niet wil loslaten.
Op 18 april van 13.00 tot 17.00 uur vindt een minisymposium plaats, waar professionals en vrijwilligers die werken met kinderen en hun ouders kennis en ervaring delen. Ook worden inloopmomenten georganiseerd voor kinderen, ouders en andere belangstellenden die informatie en ervaringen willen delen. Meer informatie is te vinden op vvgi.nl.