‘Mensen zien alle oorlog en bezetting elders in de wereld op hun tv of smartphone. Maar ook hier is een leven onder bezetting en geweldsdreiging geweest. Hoe was dat voor gewone mensen? Dat willen we laten zien”, zegt Kelly Krijntjes, een van de makers van de expositie over dat onderwerp die donderdag 2 mei wordt geopend.
Weert herdenkt op 22 september van dit jaar dat de stad 80 jaar geleden door de geallieerden werd bevrijd. Sinds de capitulatie van Nederland op 15 mei 1940 heeft de Duitse bezetter het leven in Nederland en daarmee ook Weert bepaald. Hoe moet het voor de inwoners zijn geweest; de dreiging van de oorlog, de mobilisatie, de angst, de plotselinge evacuaties, Duitse overname, gevechten, bominslagen en leven onder Duits juk?
“Natuurlijk hielden de meeste mensen zich vooral koest en wilden onopvallend zijn, niet iedereen zat in het actieve verzet. Er was ook iets van een normaal leven, voor zover dat kon. Maar dat speelde zich wel af onder de dreiging van oorlog en geweld. Die spanning was er altijd. Het grote verhaal van de Tweede Wereldoorlog kennen we wel. Wat wij nu willen is het een soort kleiner maken, het dagelijks leven hier”, vertelt Kelly Krijntjes. “We willen de herinnering levend houden, maar oorlog en oorlogsdreiging zijn helaas ook heel actueel.”
De expositie ‘(on)gezien: onbekend Weert in WO II’ laat aan de hand van foto’s, affiches en bekendmakingen in combinatie met verhalen uit het dagboek van Pierre Linssen, destijds gemeenteontvanger van Weert, zien hoe het gewone leven toen was. De foto’s die gebruikt worden, komen uit twee unieke collecties van de fotografen Jan Biezenaar en de gebroeders Jozef en Jacques de Haan, en zijn vaak nog niet eerder vertoond.
Wethouder Van Gemert opent de expositie in het Bibliocenter in Weert.
Het bericht Expo over ‘gewone’ leven Weert en Nederweert tijdens WO2 verscheen eerst op VML Nieuws.