Dilemma gemeente Weert rondom hijsen Israëlische vlag
Wereldwijde nieuwsaandacht en oproepen van het publiek naar de politiek, om zich uit te spreken tegen de-escalatie van de oorlog tussen Israël en Hamas. Dit waren twee gevolgen die voortkwamen uit het conflict in de Gaza strook. Er zijn duizenden e-mails verstuurd naar Tweede Kamerleden en leden van het Europees Parlement, om te zorgen dat zij zich zouden uiten. Een andere discussie was die van het kiezen van een kant en het hijsen van de Israëlische vlag. In Weert gebeurde het hijsen van de vlag niet. Vandaar dat er een Woo-verzoek werd gestuurd.
Woo-verzoek
Dit is een verzoek bedoelt om beschikbare informatie over een onderwerp op te halen. In dit geval was dat alle informatie, documenten en bescheiden over het besluit om de Israëlische vlag niet te hangen in de gemeente Weert.
Whatsapp- en mail communicatie
In de Whatsapp- en mail communicatie die uit het Woo-verzoek is gekomen valt te lezen dat de gemeente wordt geadviseerd om geen Israëlische vlag op te hangen. Het zou namelijk een ingewikkelde discussie zou zijn, waar de meningen verdeeld liggen. Daarnaast hadden ook gemeente Peel en Maas en Venlo ervoor gekozen om de vlag niet te hijsen. Wel werd er een steunbetuiging voorgesteld aan alle onschuldige slachtoffers.
Ook werd er in een Whatsapp bericht aan de burgemeester aangegeven dat de situatie politiek gevoelig is en compleet anders ligt dan bij de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Daarnaast werd het dilemma voorgelegd aan de groep communicatie adviseurs binnen de gemeente en werd er gevraagd of het besproken is in de burgermeesterapp.
Uiteindelijke beslissing
Uiteindelijk gaf de burgemeester in een mail naar de raadsleden en collegeleden aan, dat er is besloten om de neutrale vredesvlag op te hangen. Het volgende gaf hij in de mail als reden: ‘’Onze gedachten zijn bij mij in ieder geval primair bij de slachtoffers en nabestaanden van dit absurde geweld. Dit is voor niemand goed. En ook dit excessief geweld is voor niemand goed.’’
Verloop oorlog
Het is nu bijna twee maanden geleden dat Hamas Israël binnenviel. Een tegenaanval van Israël, een luchtaanval op Gaza, de thuisbasis van Hamas volgde vlak daarna. Dat was de eerste van een maand lang aan luchtaanvallen. Daarna startte er een nieuwe fase: Israëlische grondtroepen trokken de Gaza strook in om te strijden tegen Hamas. Afgelopen vrijdag ging er een staakt-het-vuren van vier dagen in. Onderdeel van de deal was een uitruil van Palestijnse gevangen en Israëlische gijzelaars.
Bronnen: NOS: ‘’Gaza een maand later’’
NOS: Bestand tussen Israël en Hamas begonnen, Israël informeert familie van gijzelaars
RTL Nieuws: Duizenden mails naar Kamerleden: deze jongeren willen de-escalatie Gaza