Lokale omroep voor de Roerstreek

Limburgse Molendag: genieten van de wind langs je wangen en het ratelende ritme van de molen, ‘Je raakt hier helemaal aan verknocht’

Een stilstaande molen is een dode molen. Molenaars weten dat. Het verval slaat ongenadig toe en laat een maalwerk dat al eeuwen soepel draait in rap tempo vastlopen. Het ingenieuze samenspel van bewegende tandraderen, houten wielen en assen moet in beweging blijven. Daarom koesteren molenaars Pierre Konings en John Beckers ‘hun’ Molen van Verbeek in Sint Odiliënberg, met varkensvet en bijenwas als smeermiddel. „Het zit allemaal heel vernuftig in elkaar. Je moet na het draaien ook altijd even voelen aan de tandwielen. Als ze warm zijn geworden, loopt het niet soepel, is er iets mis.”

  1 Hits

Nieuwbouw voor basisschool De Draaiende Wieken in Posterholt

Het gebouw van basisschool De Draaiende Wieken in Posterholt is verouderd. Daarom komt er nieuwbouw, staat in een brief van de gemeente Roerdalen, de school en de scholenkoepel aan buurtbewoners.

  5 Hits

SNA zoekt trainers en leiders voor jeugdafdeling

SNA uit Montfort is op zoek naar jeugdtrainers- en leiders voor verschillende teams.

  5 Hits

Van Armin van Buuren tot Beppie Kraft: allemaal werken ze mee aan veiling dierenvoedselbank AnimalCare

Onder de noemer Artists 4 Animals veilt dierenvoedselbank AnimalCare Limburg op Werelddierendag woensdag 4 oktober allerlei items van bekende artiesten.

  5 Hits

Vastelaovend-figuranten gezocht voor nieuwe BNNVARA-serie ‘Elixer’

Producent Topkapi Films is voor de nieuwe dramaserie Elixer op zoek naar Limburgse carnavalsvierders die als figurant willen fungeren. De opnames zijn maandag 9 oktober in Antwerpen.

  5 Hits

De ene na de andere stockcarbaan verdwijnt, maar die van Posterholt houdt het inmiddels al vijftig jaar vol

Waar het ene na het andere stockcarcircuit verdwijnt, houdt dat in Posterholt al vijftig jaar stand. En de toekomst is volgens de organisatie hartstikke rooskleurig.

  7 Hits

Grenspark Kempen~Broek aangewezen tot UNESCO Mens- en Biosfeergebied

Na 7 jaar is het gelukt. Grenspark Kempen~Broek is aangewezen als een van de 22 Mens -en Biosfeer gebieden ter wereld. Hiermee is het het tweede gebied in Nederland met deze aanwijzing. De erkenning wordt wereldwijd gezien als een internationaal uithangbord van de kwaliteit van het landschap en de wijze waarop de maatschappij met het landschap omgaat.

Om tot de erkenning te komen zijn een landschapsbiografie, een masterplan en een operationeel programma opgesteld. Hierin staat onder andere welke ontwikkeling het grenspark de afgelopen jaren heeft doorgemaakt en ook welke plannen er nog zijn voor de komende jaren. Burgemeester en wethouders in Weert zijn blij met de erkenning voor het Grenspark Kempen~Broek: “De status van het Unesco Mens- en Biosfeergebied kan een sterke impuls voor de toeristisch recreatieve economie in de grensregio genereren. De erkenning draagt er eveneens aan bij dat investeringen gemakkelijker beschikbaar komen”. Zo laat het college van B&W weten aan de gemeenteraad.

In het najaar van 2023 wordt nog een netwerkbijeenkost georganiseerd waar meer verteld zal worden over de aanwijzing van UNESCO Mens- en Biosfeergebied.

(Origineel geplaatst door Jeroen Heijdeman)

  13 Hits

College B&W Weert wilt 5 miljoen euro voor aankoop grond

In een periode waar kansen voor aankoop van grond zich maar kort voordoen, willen burgemeester en wethouders in Weert een bedrag van 5 miljoen euro vragen aan de gemeenteraad van Weert. Met dat bedrag kan snel besloten worden om grond te kopen, die daarna van strategisch belang kan zijn voor de gemeente. Bijvoorbeeld voor woningbouw.

Via de normale weg moet de gemeenteraad bij grote uitgaven steeds akkoord geven op individuele uitgaven. Op deze manier wilt het college die weg omzeilen, omdat die vaak langer duurt. Het college van B&W houdt wel enkele regels in acht bij het uitgeven van het geld. Zo mogen bedragen alleen uitgegeven worden door burgemeester en wethouders, voor het verwerven van grond.

(Origineel geplaatst door Jeroen Heijdeman)

  14 Hits

Aantal jeugdleden van sportclubs neemt af

Steeds meer verenigingen kampen met een terugloop in hun ledenaantal. Ook het aantal kinderen is de afgelopen jaren gedaald. Volgens recente cijfers van sportkoepel NOC*NSF was in 2022 zo’n 48 procent van de kinderen in de leeftijdscategorie 5 tot en met 18 jaar lid van een sportvereniging, terwijl dit in 2018 nog 51 procent was.

In 303 van de 345 gemeenten daalde het aantal jeugdleden de afgelopen vijf jaar. Van alle Midden-Limburgse gemeenten is de daling het grootst binnen de gemeente Leudal. In 2022 waren afgerond 2.300 kinderen tussen de 5 en 18 jaar lid van een sportclub. Dat is 38,4 procent van het aantal kinderen dat Leudal toen telde. In 2018 waren 2.900 kinderen lid, wat neerkomt op 43,7 procent van de kinderen uit dat jaar. Dat is een daling van -5,3%. Ook in Echt-Susteren (-4,1%), Roerdalen (-3,0%), Weert (-2,7%) en Maasgouw (-2,6%) daalde het aantal jeugdleden. Binnen de gemeente Roermond bleef het percentage nagenoeg gelijk de afgelopen jaren. Nederweert is een van de weinige gemeenten die een stijgende lijn ziet in het aantal kinderen dat lid is van een vereniging. Het percentage steeg in Nederweert van 40,6% in 2018 naar 42% in 2022.

Afname door corona

Volgens NOC*NSF is de daling voor een deel te verklaren doordat kinderen in de coronaperiode minder zijn gaan sporten. De lockdown zorgde ervoor dat verenigingen grotendeels stil kwamen te liggen. Er mocht niet meer getraind worden en kinderen zaten noodgedwongen meer thuis. De instroom bij sportverenigingen was in die periode lager. Een tweede verklaring zijn de stijgende contributieprijzen. Uit de meest recente contributiemonitor van het Mulier Instituut blijkt dat deze prijzen in het seizoen 2022/2023 bij veel verenigingen hoger lagen dan de jaren ervoor.

(Origineel geplaatst door Thijs Bastings)

  13 Hits

Steeds minder kinderen lid van sportclub in bijna alle Limburgse gemeenten: Vaals staat in landelijke top 5 minste jeugdleden

In bijna negen op de tien gemeenten nam het aantal jeugdleden tussen 2018 en 2022 af. Ook in Limburg daalde het aantal kinderen dat lid is van een sportclub in bijna alle gemeenten. Vaals kent de grootste daling in Limburg. De gemeente staat vierde in landelijke top 5 minste jeugdleden. Wat valt er nog meer op?

  12 Hits

Gloednieuwe wagen van Dierenambulance Midden-Limburg gesaboteerd door een dier

De Dierenambulance Midden-Limburg is onlangs doelwit geworden van een heuse sabotageactie. Juist datgene waar de organisatie zich op richt, keerde zich tegen haar: een dier.

  19 Hits

Raadsfracties Roerdalen zeggen nee tegen nog meer onderzoek naar (on)mogelijkheden van windmolens op Meinwegplateau

Vier van de vijf politieke partijen in de gemeenteraad van Roerdalen, zeggen nee tegen meer onderzoek naar de (on)mogelijkheden van een windmolenpark op het Meinwegplateau. Dat blijkt uit navraag.

  17 Hits

Chris Trines genomineerd voor Omroep vrijwilliger van het jaar

Chris Trines is door de NLPO (Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) genomineerd als omroep vrijwilliger van het jaar. Chris werkt o.a. als vrijwilliger bij omroep OR6.

Een nominatie waar hij blij mee is, maar die hij vooral ook ziet als een waardering voor het team van Omroep OR6. Chris: “Mocht ik winnen, dan zal ik de prijs (een opleidingsbedrag, red) besteden aan een training voor alle omroepmedewerkers van OR6”.

De winnaar wordt op 4 november tijdens het NLPO inspiratie dag in Hilversum bekend gemaakt. Chris kan daar vanwege gezondheidsredenen zelf niet bij zijn.

Het team van OR6 hoopt uiteraard dat Chris deze prijs in de wacht sleept. Hij kan rekenen op de steun van velen, maar ook hier geldt: elke stem telt. Winnen kan alleen met voldoende stemmen. Als je vindt dat Chris deze prijs verdient, stem dan tot 25 oktober via de website www.omroepvrijwilligervanhetjaar.nl

(Origineel geplaatst door Freek Noten)

  15 Hits

Prijzen Kermis Weert vielen mee volgens bezoekers en attractiehouders

Het laatste geld stroomde gisteravond binnen bij de attractiehouders op de kermis in Weert. De prijzen zijn voor het eerst sinds jaren gemiddeld met 33 cent verhoogd, zoals gemeld door 1Limburg. Desondanks zijn de bezoekers van deze kermis over het algemeen tevreden. Ze beschouwen het als betaalbaar, vooral in vergelijking met kermissen in andere steden.

De prijsverhoging heeft twee oorzaken. Tonny Kroon, een medewerker bij de ‘Airborne’ (de hogere variant van de Booster), licht toe: “Alles wordt eigenlijk steeds duurder. Zowel stroom als de diesel voor de vrachtwagens om hierheen te rijden zijn duurder geworden.” Hij merkt echter op dat de prijzen in bijvoorbeeld Leiden hoger zijn. “Daar kost een ticket voor de Airborne 25 euro, terwijl het in Weert slechts vijf euro kost.”

Dit is ook het maximale bedrag dat de attractiehouders vragen. Het goedkoopste kaartje dat je in Weert kunt krijgen, kost 1,80 euro. Melissa (22) valt dit ook op: “Ik vind de prijzen in Weert altijd redelijk normaal als ik ze vergelijk met die van andere kermissen waar ik naartoe ga. Die zijn vaak veel hoger.”

Deze mening wordt ook gedeeld door Sylvi (54). Zij vindt 3 euro voor grootschalige attracties, zoals ‘Toxic’, een redelijke prijs. Een groep jongens van ongeveer 11 jaar oud is het daarmee eens en is dan ook druk bezig met de gokkasten. Daarnaast maakten zij allemaal ritjes in de Airborne, die vijf euro kost.

Er zijn echter ook enkele tegengeluiden van bezoekers. Fien (13), vindt de kermis duurder dan vorig jaar. Ze geeft toe dat dit voor haar niet veel uitmaakt omdat haar ouders betalen. “Als dat niet het geval zou zijn, zou ik waarschijnlijk voorzichtiger zijn en minder vaak naar de kermis gaan.” José (71), die met haar kleinkinderen op stap is, zegt dat het allemaal draait om goed omgaan met geld. “Ik had ieder kleinkind een tientje gegeven; op die manier houd je de kosten in de hand.”

Afval
Wat naast de geldlaadjes ook vol zit deze kermis zijn de prullenbakken. Toch hebben ook hier niet veel mensen last van. Melissa kaart bijvoorbeeld de inlever punten van blikjes voor statiegeld aan, die bij sommige attracties staan, om afval tegen te gaan. Helmi (61), vind dat het redelijk goed opgeruimd is. ‘’Er lag weinig afval op de grond.’’

(Origineel geplaatst door Lieke Kapteijns)

  14 Hits

Nationale Ouderavond NIX18: goed voorbereid met pubers in gesprek over alcoholgebruik

Maandagavond 2 oktober is de Nationale Ouderavond NIX18, die ouders en verzorgers van pubers via een webinar van tools voorziet om met hun kind het gesprek aan te gaan over alcoholgebruik.

  15 Hits

Dier van de week: Energieke Dazzle is de ideale hond voor een actief gezin met opgroeiende kinderen

Dierenasiel De Beestenboel vangt voor bijna heel Midden-Limburg de honden en katten op. Genoeg aanbod dus voor Anne Vleeshouwers om elke week voor één van deze dieren extra aandacht te vragen. Deze week is teefje Dazzle, een Vizsla van ongeveer 3 jaar, aan de beurt.

  17 Hits

Meeste rokende Limburgers wonen in Heerlen en Kerkrade: laatstgenoemde ook in landelijke top 10

De meeste volwassen Limburgse rokers wonen naar verhouding in de gemeenten Heerlen (17,6 procent) en Kerkrade (18,4 procent). De laatstgenoemde gemeente staat zelfs in de landelijke top 10.

  19 Hits

Weekwinnaar VIA-fotopagina’s ‘Week in Beeld’

Melinda Bessems is de weekwinnaar van de VIA-fotopagina’s van woensdag 20 september en wint twee entreekaarten voor het Discovery Museum in Kerkrade.

  0 Hits

Aantal coffeeshops in Nederland met 30 procent afgenomen: Maastricht op vijfde plek meeste wietverkooppunten

Het aantal coffeeshops in Nederland is in twintig jaar tijd met bijna 30 procent afgenomen. Amsterdam telt nog steeds met afstand de meeste wietverkooppunten (167), Maastricht sluit de rij in de landelijke top 5 (14).

  17 Hits

Verenigingscafés Huis voor de Kunsten over diversiteit, toegankelijkheid en inclusiviteit

Huis voor de Kunsten en stichting Klankkleur Limburg houden dit najaar een viertal Verenigingscafés waar vertegenwoordigers van clubs zich kosteloos kunnen laten informeren over het financieel, fysiek en sociaal toegankelijk maken van hun vereniging.

  25 Hits