OR6 / zondag 20 februari 2022 / 11.00 uur / Wo höbbe veer ´t euver

Vandaag is CHRIS TRINES jullie gastheer. Het programma staat geheel in het teken van het Limburgs dialect. Om die reden maken we deze tekst (eenmalig) zowel in het Limburgs als in het Nederlands. We beginnen in het dialect. Verderop vind je de (vertrouwde) Nederlandse versie.

Thema ' Daag van de modertaal'. Det beteikent dus det veer 't euver 't Limburgs dialect gaon höbbe.

Gasten en ongerwerpen in 't programma zeen:

PIETER EBUS en HENK BUSKENS van Veldeke Limurg

Waat duit Veldeke en wie zit 't mit de Veldeke sjpelling 2003

YURI MICHIELSEN en PETRA GROENEWEG van de Limbörgse academie

De Limbörgse Academie haet ein primör, de ingebroekname van 't iëerste Limburgse digitale waordebook. Wie wirkt 't en wie zuut 't oet?

Kiek veur meer informatie: https://limburgs.org/nl

Waat haet 't Limburgs mit 't Chinees te make? Geer zuut 't kommende zondig in 'Wo höbbe veer 't euver'.

HENK HOVER (L1) geuf zien meining euver 't belang van de Limburgse meziek veur 't in sjtand haoje van 't dialect. En nao dit gesjprek weite veer ouch metein waat zien favoriete Limburgse leedje is.

PAUL WEELEN van oetgeverie TIC vertelt euver de Limburgse beuk die hae oetgif. Waorom zeen die belangriek. Maar Paul zingt ouch ein leedje in 't Kirchraods dialect mit de toepasselijke titel: 't Feéle de Waöd.

Kiek veur meer informatie: https://uitgeverijtic.nl

LAURA THEUNISSEN sjrief gedichten in het dialect. 't Beukske 'Vanmichveureuch' is pas oet. Veer heure inkele sjoon gedichtjes.

Kiek veur meer informatie: https://www.facebook.com/laura.theunissen.946

PETER WINKELS (zaliger) brach veurig jaor vlak veur zien overlijden noch ein book oet euver de Limburgse Vastelaovend. Omdet hae toen gein promotie meer kós doon door zien ziekte, is ein filmpke gemaak. Det veer vandaag mit eer en respek veur Peter oetzenden.

Tot sjlot van deze oetzending zeen echte Uule ROEL HENDRIKS en DENNIS ENGELEN te gast. Zie zorgen d'r veur det 't Remunjs dialect in vastelaovesblaad 'de Zjwetskammazaol' klop. Waat zeen väöl gemaakte fouten, Wie zit 't mit de klanke. Geer heurt 't van dees twiëe. Inclusief ein kort Limburgs diktee. Kintj geer thoes aan mitdoon!

Kortom, väöl ongerwerpen en variatie weer in 'Wo höbbe veer 't euver' op zondig 20 fibberwarie om 11:00 oer.

De Nederlandse vertaling:

Chris ontvangt de volgende gasten:

PIETER EBUS en HENK BUSKENS van Veldeke Limurg
Chris gaat met hen in gesprek over de betekenis van Veldeke voor het Limburgs dialect, en hoe zit het eigenlijk met de Veldeke spelling 2003?

YURI MICHIELSEN en PETRA GROENEWEG van de Limburgse academie. Zij hebben vandaag een primeur: in de uitzending wordt live het eerste Limburgse digitale woordenboek in gebruik genomen. Chris laat zich graag uitleggen hoe dit werkt. Kijk voor meer informatie: https://limburgs.org/nl

Wat heeft de Limburgse taal met het Chinees te maken? Het antwoord op deze vraag hoor je aanstaande zondag in 'Wo höbbe veer 't euver'.

De volgende gast is HENK HOVER (bekend van L1). Hij geeft zijn mening over het belang van de Limburgse muziek bij het behouden van het dialect. En, let op: na dit gesprek weten we ook precies wat zijn favoriete Limburgse liedje is.

PAUL WEELEN werkt bij uitgeverij TIC in Maastricht. Hij vertelt over de vele Limburgse boeken die zij uitgeven, en waarom die zo belangrijk zijn. Hij zingt ook nog een liedje voor ons, in het Kerkraads dialect, getiteld: "'t Feéle de Waöd". Kijk voor meer informatie: https://uitgeverijtic.nl

LAURA THEUNISSEN schrijft gedichten in het dialect. Haar laatste bundel heet 'Vanmichveureuch'. Je hoort een paar mooie gedichten uit deze uitgave. Kijk voor meer informatie: https://www.facebook.com/laura.theunissen.946

We kijken naar een filmpje over wijlen PETER WINKELS. Hij bracht in 2021, vlak voor zijn overlijden, nog een boek uit over de Limburgse Vastelaovend. Door zijn ziekte kon hij het boek niet op de gebruikelijke manier promoten, vandaar dit filmpje. Omdat het zo mooi past binnen het thema en met diep respect voor Peter zenden we dit vandaag uit.

De laatste gasten vandaag zijn ROEL HENDRIKS en DENNIS ENGELEN. Zij zorgen ieder jaar ervoor dat het Roermondse dialect in 'de Zjwetskammazaol'(de Vastelaovend krant van d'n Uul) klopt. We willen natuurlijk weten welke fouten het meest worden gemaakt. En hoe zit het met de klankverschillen tussen dialecten? Geert en Dennis geven de antwoorden, maar ook een kort Limburgs dictee. Das mooi, kun je als kijker direct oefenen!

Direct na de uitzending van 'Wo höbbe veer ´t euver' kun je nog kijken naar een impressie van de nieuwe tentoonstellingvan Keramiek Kring Limburg. Ook zijn er weer afleveringen van het 'KAOKPUNTJ' en 'WIED ES DE WINDJ´ te zien.
Het team van OR6 wenst je veel kijkplezier. Wil je reageren op de uitzendingen of zelf eens te gast zijn, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Onze programma´s zijn te zien via Ziggo digitaal kanaal 41 en live te volgen via onze website OR6.nl en Facebookpagina. De uitzending is op een later tijdstip terug te kijken op onze website www.or6.nl.

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

OR6 / zondag 27 februari 2022 / 11.00 uur
Nieuwe rubriek: Hobby in beeldj
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 06 december 2022